Burn out

dsc07515
Texel – De Slufter

Als werkgever is het vaak moeilijk een burn out bij je medewerker te herkennen.
Vaak is het al te laat als iemand op zijn werk instort. Er volgt dan een lang traject van herstel en in sommige gevallen helaas arbeidsongeschiktheid.

Meestal is zijn de mensen die een burn out krijgen harde werkers die teveel verantwoordelijkheid op hun schouders nemen en hun eigen grenzen niet respecteren.

Hoe kun je het nu voorkomen dat het zo ver komt?

Je afvragen is er een arbeidsconflict wat ik over het hoofd heb gezien.

Bij een arbeidsconflict raken mensen gefrustreerd raken en voelen zich persoonlijk belemmerd. Vaak gaat het hun hele leven beheersen. De stress neemt toe. Als hier niet snel wat aan gedaan wordt dan liggen verzuim, overspannenheid en een burn-out op de loer met als gevolg arbeidsongeschiktheid.

In Nederland melden zich 90.000 werknemers per jaar ziek als gevolg van een conflict op het werk.
In veel gevallen kan dit voorkomen worden door weer in gesprek te gaan met elkaar en de onderliggende problematiek in kaart te brengen. Lukt dit niet meer samen dan kunt je overwegen om mediation te gaan doen.

Ten tweede  door te weten wat een burn out is en wat de symptomen zijn waar je op moet letten. Ten tweede tijdig hulp inroepen van gespecialiseerde mensen zoals ik.

Iedereen ervaart wel een momenten van stress in zijn leven. Dat is een onderdeel van het leven, het hoort erbij, maar wanneer gezonde stress die je kunt hanteren overgaat in stress die je niet meer kunt hanteren, het stress level te hoog is….dan ben je onderweg naar een burn out. Het verraderlijke van het proces is dat het zo geleidelijk aan verloopt en dat het begint bij een simpele vermoeidheid.
Het slopende effect van een burn out wordt pas zichtbaar na het doorlopen van de hele route.

Hoe je een burn out  ervaart is voor iedereen anders.

Toch zitten er in het verloop van een burn out overeenkomsten in het verloop ervan, namelijk; stress gaat over in chronische stress en deze gaat over in overspannenheid die resulteert in een burn out.

Alle reserves zijn op, dagelijkse belastbaarheid neemt af en je lichamelijke klachten nemen toe.

Lichamelijke symptomen zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, gevoel van uitputting, pijn in de spieren, nek en schouderpijn, spanning in de buik, snelle oppervlakkige ademhaling, hoofdpijn, snelle hartslag, hoge bloeddruk, oorsuizen, het koud hebben, beperkt zicht.

Psychische symptomen: concentratieproblemen, angst en paniekklachten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, verwardheid, opgejaagd gevoel, gevoelig voor prikkels, piekeren, nergens zin in hebben, neiging tot verslaving, niet weten dat je een HSP’er bent. 

Een  burn out is het resultaat van het niet luisteren naar de symptomen van de overspannenheid. Een niet willen en kunnen waaraan vaak een trauma aan ten grondslag ligt.

Mensen met een burn out zitten in hun hoofd en hebben nauwelijks of geen contact en bewustzijn van  hun lichaam. Je lichaam heb je nodig om stress te kunnen reguleren.

Vanuit mijn ervaring in mijn praktijk als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut en trauma therapeut heb ik al heel wat mensen begeleid en mogen helpen uit de burn out naar een volwaardig (werkend) leven.